4 potraviny, ktoré sa len tvária diétne
Snažíte sa stravovať zdravo a vyvážene? Ak áno, určite váš výber jedálneho lístka začína už nákupom v potravinách. Je veľmi ťažké zorientovať sa medzi toľkými regálmi, takže obyčajne skončí v košíku to, čo najviac pritiahne náš pohľad. A keďže si tak usilovne strážite líniu, neraz sú to potraviny s veľkou nulou a percentom na obale, prípadne tie, ktoré lákajú slovíčkami „fit“, „diétne“ a podobne.
Nejednu z nás to stojí čas a niekoľko prekonaných jojo efektov, kým konečne uznáme, že nič ako zázračné potraviny vlastne nejestvuje. Jestvuje len zdravá miera a jednoduchý matematický zákon o príjme a výdaji, ktorý nepustí. Nahliadnite teda za lákavý obal a pozrite si „superzdravé“ potraviny pod lupou!
Ryžové chlebíky alebo polystyrén
Sú ľahko stráviteľné, chrumkavé a ľahko ich skombinujete na slano i na sladko. Ale ryža má pomerne vysoký glykemický index, takže vám po nich rýchlo stúpne hladina cukru v krvi a o pol hodinku už aj zabudnete, že ste vôbec niečo jedli. Nenechajte sa preto zmýliť, je to chlieb ako každý iný. Nie zlý, ale netreba to preháňať.
Jogurty s nula percentným obsahom tuku
Zo všetkých tukov, ktoré denne v potravinách prijmete, je ten v jogurte najmenším zlom. Navyše, bez zdravých tukov sa žiadna diéta neobíde. Nízkotučné tuky často ako náhradu chuti používajú cukor, takže ako diétne opatrenie vám to na nič nebude.
Tmavé pečivo
Celozrnná múka je oproti bielej nutrične bohatšia. Má v sebe vyšší podiel vlákniny a vďaka odlišnému spôsobu spracovania je v nej zachovaných viac výživných látok. Ale pozor, nie všetko tmavé je automaticky celozrnné. Klasickým obchodným trikom je prifarbovanie bielej múky, aby sa tak dosiahol tmavší a teda aj „zdravší“ vzhľad.
Takisto si treba uvedomiť rozdiel medzi viaczrnným a celozrnným. Kým v celozrnnom výrobku musí byť podiel použitej celozrnnej múky aspoň 70%, pri viaczrnnom je to iba 10%. A mimochodom, energetická hodnota bieleho i celozrnného pečiva skoro nelíši, nespoliehajte sa preto, že čo je celozrnné, je aj „ľahšie“.
Chrumkavé müsli
Obľúbená raňajková sladkosť vás síce postaví na nohy, ale takisto po nej veľmi rýchlo vyhladnete, pretože zásobuje telo prázdnymi kalóriami. Zvyčajne býva umelo prisládzané a obsahuje pomerne veľa nasýtených tukov. Keď chcete naozaj zdravé müsli, pripravte si ho doma z ovsených vločiek, nakrájaného čerstvého ovocia a jogurtu. Keď ho prisladíte medom, melasou alebo škoricou, bude sladučké až-až. A určite výživnejšie.