Chudnite s chlebom, nebudete hladovať!
Kvalitný chlieb obsahuje dôležité vitamíny, najmä zo skupiny B, minerálne látky a vlákninu. Okrem toho je bohatý na bielkoviny a zložené cukry, ktoré dokážu nadlho potlačiť hlad. Najhodnotnejší je celozrnný chlieb, ktorý obsahuje najviac zdraviu prospešných látok.
ČO JE DÔLEŽITÉ
Pri nákupe chleba a pečiva je dôležitým kritériom rýchlosť, s akou sa z nich sacharidy vstrebávajú do tela. Hovorí o tom tzv. glykemický index. Zásada je kupovať tie, ktoré ho majú najnižší. V praxi to znamená, že treba siahnuť po výrobkoch s vysokým obsahom vlákniny (graham, kornšpic). Čím viac vlákniny, tým nižší glykemický index, dlhšie nasýtenie a nízky príjem kalórií.
CHUTNÝ AJ BEZ MASLA
Treba sa vyhnúť tukom, preto vynechajte maslo či „light“ margaríny. Chlieb radšej kombinujte so zeleninou. Aby nebol suchý, pokvapkajte ho olivovým olejom. Skvele chutí aj s tuniakom z konzervy alebo plátkom syra. Počas diéty dbajte na nepretržitý prísun tekutín, najmä minerálok, ovocných a bylinkových čajov a cmaru. Cmar okrem vitamínov a minerálnych látok obsahuje aj enzýmy a baktérie, ktoré priaznivo vplývajú na proces trávenia.
VYBERAJTE ROZUMNE
● zásadne si vyberajte celozrnné pečivo s obsahom vlákniny, ● siahnite po tých s pridaním klíčkov, vločiek, pšeničných zŕn či slnečnicových a ľanových semienok (spoznáte ich aj podľa vyššej ceny), ● pozor na tzv. tmavý chlieb, neznamená, že je celozrnný, je len upečený z múky prifarbenej praženým sladom, ● celozrnný chlieb musí byť upečený z 80 percent celozrnnej múky a iba z 20 percent bielej múky, ● kombinujte ich s nízkotučnými nátierkami, mliekom, acidkom či jogurtom bez tuku a pridaného cukru.
Prvý deň
Raňajky Chlebíčky s tvarohom 2 krajce celozrnného chleba, 50 g krémového tvarohu, 0,2 l cmaru Chlieb natrieme tvarohom. Podávame s cmarom.
Desiata 100 g čerstvého ovocia
Obed Studená misa s chlebom a syrom 1 krajec celozrnného chleba, 2 PL jemného tvarohu (50 g), 1 šalátová uhorka, 2 paradajky, 50 g nízkotučného tvrdého syra, soľ, pažítka
Chlieb natrieme tvarohom a posypeme najemno posekanou pažítkou. Paradajky nakrájame na mesiačiky, syr a uhorky na plátky. Podľa potreby pridáme štipku soli.
Olovrant Jogurtové müsli 100 g nízkotučného jogurtu, 1 malé jablko, 1 PL ovsených vločiek, štipka škorice
Jogurt dáme do misky, jablko ošúpeme, vykrojíme jadrovník a pokrájame na malé kúsky. Jablko a ovsené vločky zmiešame s jogurtom a posypeme škoricou.
Večera Zelenina v marináde 125 g šampiňónov, 1/2 žltej papriky, 1/2 zelenej papriky, 1 PL slnečnicového oleja, 125 g brokolice, 2 menšie cibule, 1 hrubší plátok údených morčacích pŕs, 1 PL jablkového octu, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava, petržlenová vňať, 2 krajce celozrnného chleba
Šampiňóny pokrájame na kúsky, papriky na rezančeky a krátko podusíme na oleji. Brokolicu povaríme 3 minúty v slanej vode alebo na pare. Potom očistíme a pokrájame na kolieska cibuľu a morčacie prsia na kocky. Z jablkového octu, soli, mletého čierneho korenia a citrónovej šťavy pripravíme marinádu a na niekoľko minút do nej namočíme zeleninu. Zliatu zeleninu dáme na tanier, pridáme morčacie prsia a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.
Druhý deň
Raňajky Chlieb s vajíčkom 1 vajce, 1 PL tvarohu, 1 paradajka, petržlenová vňať, 2 krajce ražného chleba Vajce uvaríme, chlebíky natrieme tvarohom, obložíme kúskami paradajky a posypeme posekanou petržlenovou vňaťou. Jeme s vajcom.
Desiata Cmarový nápoj 0,2 l cmaru, 1 PL pšeničných klíčkov Cmar s klíčkami rozmixujeme a vychladený podávame.
Obed Obložený chlebík 125 g hydinového mäsa, 1 PL slnečnicového oleja, 1 krajec celozrnného chleba, niekoľko listov hlávkového šalátu, 1 paradajka, 1 plátok nízkotučného tvrdého syra, mleté čierne korenie, soľ
Hydinové mäso umyjeme, osušíme, okoreníme a z
oboch strán opečieme na rozohriatom oleji. Napokon mäso posolíme. Chlieb obložíme rezňom, pokrájanou paradajkou a syrom. Vo vyhriatej rúre na 200 °C zapečieme, kým sa syr neroztopí. Podávame s listami hlávkového šalátu.
Olovrant 100 g čerstvého ovocia
Večera Zeleninový šalát 2 PL sterilizovanej kukurice, 1 paradajka, 1 paprika, 1/2 cibule, 1/2 malej cukety, pažítka, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL olivového oleja, 1 celozrnné pečivo
Cuketu postrúhame, cibuľu a pažítku pokrájame, papriku a paradajku nakrájame na menšie kúsky. Pridáme kukuricu. Dochutíme soľou, korením, olejom a všetko premiešame. Podávame s pečivom.