Chudnite za nízku cenu
Malé triky, veľký efekt
V našej ponuke diétnych receptov si môžete vybrať kombináciu, ktorá vám vyhovuje najlepšie a ktorá vám pomôže v boji s nadváhou. Jej prednosťou je, že váš rodinný finančný rozpočet ostane bez väčších výdavkov. Aby ste nemuseli variť každý deň, pripravili sme pre vás recepty, ktoré sú určené pre štyri osoby. To, čo nezjete, jednoducho zamrazíte. Použili sme ingrediencie, ktoré sú bežne dostupné v našich obchodoch a ich cena je prijateľná pre všetkých.
Ako zostať štíhlou aj po diéte?
Telo potrebuje na svoje fungovanie energiu. Ak však dodáte telu potravinami nadbytok energie, premení ju na tuk, ktorý sa uloží na rôznych miestach nášho tela. Jedinou cestou k rozumnému chudnutiu je vydať viac energie, ako prijať. Pri nízkom energetickom príjme zostanete, ak obmedzíte živočíšne tuky a jednoduché sacharidy. Mali by ste sa naučiť zostaviť jedálny lístok tak, že ochudobníte len tukové bunky, nie chuťové. Väčšinu energetických potravín možno nahradiť menej energetickými, pritom rovnako dobrými. Konzumovať by ste mali predovšetkým potraviny biologicky cenné, čo znamená: ◗ znížiť objem potravín, ktoré poskytujú len prázdne jouly, teda potraviny bohaté na sacharidy s vysokým glykemickým indexom (cukor, bagety, knedle, sladkosti), tuky (predovšetkým živočíšne) a alkohol ◗ zvýšiť spotrebu zeleniny, vyskúšať nové zeleninové jedlá a ďalšie potraviny s dostatočným obsahom vlákniny (ovocie, tmavý chlieb, obilninové produkty, strukoviny, sóju) ◗ ako zdroj bielkovín dávať prednosť nízko energetickým mliečnym výrobkom, hydine, rybám, zaradiť rastlinné bielkoviny (sóju a jej výrobky) ◗ jesť pravidelne v malých dávkach ◗ piť minimálne 2 litre vody denne
Jedálny lístok ľahšie dodržíme, ak si na začiatku týždňa kúpime všetky potraviny, ktoré potrebujeme na prípravu jedál.
1. deň
Raňajky: 4 PL ovsených vločiek orestujeme na horúcej panvici bez oleja či tuku dozlatista. 4 stredne veľké jablká umyjeme, vykôstkujeme a postrúhame. 4 ČL medu alebo jablkovej šťavy a troška citrónovej šťavy zalejeme 600 g nízkotučného jogurtu. Primiešame k orestovaným vločkám.
Obed: Pripravíme si 4 kuracie filety. Každú filetu ochutíme mletým čiernym korením a opečieme v hlbokej panvici z oboch strán približne 3 minúty na 2 ČL oleja. Mäso vyberieme a do výpeku, ktorý nám zostal, nasypeme asi 400 g šošovice. Pridáme 200 ml vody, 100 ml smotany na varenie (10 %) a necháme variť. Dochutíme soľou a podávame.
Večera: 200 g naturálnej ryže varíme 30 minút v slanej vode. Nakrájame 3 huby alebo pridáme sušené, 2 červené papriky a 2 paradajky. Na panvici rozhorúčime 2 PL oleja a podusíme na ňom zeleninu. Po niekoľkých minútach primiešame uvarenú ryžu. Dochutíme sójovou omáčkou a 2 PL citrónovej šťavy.
2. deň
Raňajky: 500 g nízkotučného tvarohu premiešame so 4 až 6 ČL minerálnej vody dohladka. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a sladkou paprikou. Môžeme použiť aj pažítku, ktorú si nasekáme a pridáme do tvarohu. Natierame na kúsky celozrnného chleba.
Obed: 500 g kuracích pŕs nakrájaných na kocky, ktoré opečieme na 2 PL horúceho oleja. Zalejeme 500 ml vody a pridáme gulášové korenie. Spolu povaríme asi 30 minút. Medzitým ošúpeme a nakrájame jablko, pridáme do mäsa a krátko podusíme. Mäso zjemníme, ak pridáme karí korenie a 2 PL smotany na varenie (10 %). Každú porciu servírujeme so 100 g uvarenej ryže.
Večera: Na kocky pokrájaných 600 g zemiakov, 400 g mrkvy a 4 cibule orestujeme na 1 PL oleja. Zalejeme 500 ml nízkotučného mlieka a všetko spolu povaríme. Rozmixujeme a krém ochutíme soľou, mletým čiernym korením, čili a tymianom.
3. deň
Raňajky: 120 gramov obilných vločiek (ražné, ovsené). Ráno ich zmiešame so 700 g nastrúhaných jabĺk a 500 ml bieleho jogurtu.
Obed: 400 g kuracích pŕs nakrájame na široké pásiky, ktoré opečieme dozlata na 2 PL horúceho oleja. Uložíme na teplom mieste. Vo výpeku orestujeme nakrájanú červenú papriku, 250 g ošúpaných zemiakov pokrájaných na pásiky a 2 cibule. Všetko spolu podusíme približne 15 minút. Pridáme kuracie prsia a všetko dochutíme mletým čiernym korením a soľou. Nakoniec rozmiešame 4 vajcia, zmes zalejeme a necháme 4 minúty pražiť.
Večera: Na celozrnné pečivo natrieme nátierku pripravenú z dobre premiešaného tvarohu (400 g), 4 PL medu a šťavy z 1 citróna.
4. deň
Raňajky: 200 g banánu zmixujeme s 1 lyžičkou medu a 200 ml mlieka. Ovocnú zmes zmiešame s ovsenými vločkami, aby vznikla kaša.
Obed: 250 g zemiakov uvaríme a nastrúhame. Pridáme 300 g ošúpaných a nastrúhaných jabĺk, 8 PL polohrubej múky, 4 vajcia, 4 PL nízkotučného tvarohu a štipku soli a cukru. Na panvici potretej olejom upečieme placky. Servírujeme s tvarohom a s kúskami jabĺk.
Večera: Ošúpeme a nakrájame 400 g zemiakov a uvaríme v slanej vode. Na pásiky nakrájame 400 g kuracích pŕs a osmažíme na 2 PL oleja. Zmiešame 4 PL oleja, 2 PL horčice, citrónovú šťavu z jedného citróna, soľ, mleté čierne korenie. Prsia servírujeme so zemiakmi, mäso polejeme pripraveným dresingom.